vrijdag 9 augustus 2013

DAG 13-15 Vulkanen beklimmen op Oost-Java

Lieve allemaal,

De afgelopen dagen waren dagen vol letterlijke en figuurlijke hoogte- en dieptepunten.
Zoals ik in mijn vorige blog al vertelde, zou ik twee vulkanen gaan beklimmen.
Om maar met de figuurlijke dieptepunten te beginnen: ik heb helaas voor het eerst de onvriendelijke kant van de Indonesiërs ontdekt. Het moest een keer gebeuren natuurlijk ;-). Heb niet zoveel zin om in detail te treden, want word al weer chagrijnig als ik er aan denk. Kort gezegd ben ik (en alle anderen uit de groep) op allerlei fronten flink belazerd door de touroperator. Wat een stelletje chagrijnige aso's..
Gelukkig was de tour zelf het zo ontzettend waard, dus ik ga alle frustraties en mijn verspilde geld en energie gauw vergeten!


Dan nu het leuke gedeelte: eergisteren hebben we de hele dag in de auto gezeten om 's avonds in een hotel vlakbij de bromovulkaan afgezet te worden. Het werd een kort nachtje: 2 uur ging de wekker. Rond 4:30 ben ik op een uitzichtpunt aangekomen vanuit waar je de zon ziet opkomen van achter de Bromo. Koud!! Vervolgens met de jeep naar de Bromo zelf om deze te beklimmen:
Helemaal ingepakt: 2 broeken, 3 shirts, een trui en twee sjaals. En dan nog zo'n verkleumde kop ;-)
Voor de luie toeristen: paardjes om de Bromo op te komen:Vond de Bromo en omgeving echt ontzettend mooi. Net een kraterlandschap, een soort filmdecor ;).
Na de klim zijn we gaan uitchecken in het hotel en doorgereden naar de Ijenvulkaan. De bedoeling was deze ook rond een uur of 4 te beklimmen maar door de touroperator veranderde dat plan: we zouden dezelfde avond om 23:00 al gaan rijden om hem 's nachts te beklimmen. In dit geval zouden we ook 'the blue fire' zien -vlammen van zwavelgas- en de zonsopgang (weer een!).
De busrit naar de start van het klimpad was al indrukwekkend op zich: de chauffeur had het idee in een fast and furious film te zitten en reed zo belachelijk hard en roekeloos dat we letterlijk door de auto vlogen, met als gevolg barfende Chinezen in de auto. Neem het maar gewoon van mij aan als ik zeg dat ze naast overtuigend boeren, rochelen en scheten ook heel dramatisch kunnen overgeven..
Na deze 'vliegende start' begon om 1:00 in het pikkedonker de klim naar boven. Heb dit stuk samen gelopen met o.a. Mandy en Sandra, twee zussen, en Rolf en Fred (een gezellige fransman) Toen we boven waren rond een uur of 3 hadden we de meest mooie sterrenhemel boven ons die ik ooit heb gezien. Beneden in de krater zagen we inderdaad the blue fire; een heel bijzonder gezicht. Het totaalplaatje was echt onvergetelijk. Helaas was het vanwege het donker en de mist moeilijk vast te leggen, maar om een beeld te krijgen van the blue fire:

Vervolgens zijn we de krater weer uitgegaan en via de kraterrand naar een plek gelopen waar de zonsopkomst het beste te zien was. Ook hier was het weer ijskoud dus gelukkig werd er een vuur gemaakt, waardoor het toch nog knus was met z'n allen ;).
De zonsopkomst was wederom prachtig, laat de foto's maar voor zichzelf spreken;-)

De flits weerkaatst alle stof- en zwaveldeeltjes ;)
Beauty - al zeg ik het zelf

Fred, Mandy en Sandra

We made it!!


Met Sandra, Mandy, Fred en Rolf

Moe, maar heeel voldaan

Inmiddels zit ik in mijn hotelletje in Lovina, de noordkust van Bali. In drie dagen 4 uur slaap, twee vulkanen beklimmen en dik 20 uur bussen heeft me gesloopt dus tijd om te relaxen! Morgen lekker luieren en de dag erna waarschijnlijk op een scootertje de omgeving verkennen. Voorlopig ziet Bali er heerlijk uit: relaxte sfeer en mooie omgeving. 

Bij deze ook bedankt voor jullie reacties via facebook of deze site zelf, vind het erg leuk om te lezen (en geen zorgen, ik lees ze allemaal;-))

Liefs!


1 opmerking:

 1. Hoi Dorith!

  Wat een leuke blog heb je geschreven! Ik ben Leonoor, over 2 weken ga ik een maand backpacken door Indonesie en bij een van mijn vele zoektochten over het internet naar reisverhalen kwam jouw blog ook voorbij :)

  Het begin van mijn reis zal er ongeveer hetzelfde uitzien als hoe jij hebt gereisd. Ik vroeg me af of je misschien nog een paar tips voor me hebt!
  Vond je het te doen om de Borubodur en Prambanan in een dag te bezoeken? Ik lees er een beetje wisselende dingen over.. Heb je vanuit je hostel de tour geboekt of ergens in Jogja?
  Verder las ik hierboven dat je trip naar de Bromo en Ijen niet helemaal vlekkeloos ging, heb je misschien tips voor me hoe ik dat het beste kan verkomen? Waar had je de tour geboekt?
  Zou je Lovina (en omgeving) aanraden om naar toe te gaan na de tour langs de vulkanen of zijn er andere plekken in die omgeving die je leuker vond?

  Alvast bedankt voor je antwoord! :)

  Groetjes, Leonoor
  leonoorvink@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen