maandag 26 augustus 2013

DAG 29-30: Lesser Sunda deel 2

Halverwege de boottocht, tijdens de stop in Labuan Bajo (west Flores), ben ik van boord gegaan om een paar nachten in Labuan Bajo te blijven om vervolgens de volgende boot terug te nemen.
Ik merk nu dat naarmate je verder naar het oosten gaat, het mooier, ongerepter en minder toeristisch wordt, maar daar kleven ook nadelen aan. Zo wilde ik een tour boeken voor de volgende dag, maar alle kantoortjes waren al om 7 uur dicht. Had ik even geen rekening mee gehouden, want op Bali en Java zijn die dingen 24/7 open. Labuan bajo ligt in een baai en heeft een prachtig uitzicht over zee, maar daar is ook alles mee gezegd. Het dorp zelf is niks te beleven, je komt er puur voor de fantastische duikspots van Komodo national park, of als startpunt van een rondreis door Flores. 
De volgende dag besloot ik vroeg naar de kantoortjes te gaan in de hoop dat ik nog mee kon met een tour, maar helaas. Er zijn te weinig toeristen om tours mee te 'vullen'. Dus besloot ik een fiets te huren en langs de kust te fietsen op zoek naar een strand om te snorkelen. Blijkbaar had ik na mijn fietsavontuur in yogya mijn lesje nog niet geleerd, want ook nu was het een mislukking. 
Voor de middag besloot ik een massage te nemen (als troost...) bij een massagesalon die opgezet is door een Nederlandse vrouw die hier 'disabled' personeel een kans geeft op een baan. Fantastisch initiatief! Ik had een masseuse die slechthorend was bijvoorbeeld, echt een schat. Maar het beste was misschien nog wel het uitzicht vanaf de massagetafel..
's Avonds ben ik met twee Hollandse jongens lekker verse vis gaan eten op de fishmarket.Uitzicht vanaf de massagetafelZaterdag kon ik gelukkig wel een tour doen. Omdat er niet genoeg aanmeldingen waren voor een snorkeltour ging ik mee met een groep duikers. We zouden twee stops doen: 1 bij een rif en de tweede bij een Manta Point, een zogenaamd 'cleaning station' waar de Manta Ray's heenkomen om schoongeknabbeld te worden door kleinere visjes. 

Het rif was de beste snorkelplek die ik ooit heb gezien. Het was weer zo prachtig en dit keer waren er weer meer en mooiere vissen dan de vorige keer. Zo leuk dat ze allemaal heel nieuwsgierig om je heen komen zwemmen. Ik schoot erop los met mijn cameratje en vergat helemaal wat over te laten voor eventuele mantas of schildpadden later op de gili eilanden.
En toen zwom er ineens een haai voor m'n neus. Het beest was dan misschien niet groter dan een meter maar ik scheet zowat in m'n broek omdat het zo'n indrukwekkende verschijning is. Mijn eerste haai gespot! Heb hem geprobeerd te fotograferen maar ik geloof dat m'n rolletje vol was (...) dus dat zie ik pas als t rolletje ontwikkeld is.
Eenmaal terug op de boot waren alle duikers nogal jaloers dat ik snorkelend nog meer had gezien dan zij. Maar dit rif was dan ook maar een paar meter diep dus ik kon alles mooi zien.

Super helder water:Wat foto's die de duikinstructeur had genomen:
De tweede stop was de Manta Point waar we, als we geluk hadden, mantas konden zien. Hier was gigantisch veel stroming dus met een hele instructie over hoe ik daar mee moest omgaan ging ik achter de duikers aan. Last minute besloot een jongen van de crew met me mee te snorkelen en maar goed ook. Na een paar minuten leidde hij me weg van de groep en zagen we een Manta op slechts een paar meter afstand. Ik heb werkelijk waar nog nooit zoiets indrukwekkends gezien en was helemaal hyper (maar goed dat je niet kunt praten onder water ;-)). Hij was zo'n drie meter doorsnede en het was zo bijzonder om te zien. Gelukkig zijn er foto's gemaakt!
Later voegden we ons weer bij de groep en zagen we nog twee mantas. Het is een heel mooi gezicht om van bovenaf de duikers bij de mantas te zien, dan zie je ook goed hoe gigantisch ze zijn.
Het is lastig te omschrijven aan iemand die ze nooit heeft gezien, maar ik loop nog steeds met een grijns op m'n kop, zo leuk en indrukwekkend vond ik het.
Ook al heb ik al snorkelend net zoveel gezien als de duikers, toch ben ik helemaal overtuigd dat ik echt een duikcursus ga doen. Vind het echt fantastisch onder water.
Na de tocht heb ik nog met de duikinstructeur foto's uitgewisseld en heb ik in boeken opgezocht wat ik nou eigenlijk allemaal had gezien (want ik heb er bar weinig verstand van).
Daarna de boot weer op om aan het tweede deel van de boottocht te beginnen, maar daar komt een apart verslag over.

Liefs!


2 opmerkingen:

 1. Dorith,

  wat is dat geweldig mooi allemaal en wat zal Rene S jaloers op je zijn.......

  Papa

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Dorith, ik ben eigenlijk ook wel een beetje Sjaloers!
  X Jet

  BeantwoordenVerwijderen